vissenklasje-2Phishing

Goed wel die landelijke publiciteitscampagne tegen de gevaren van fishing. Jammer alleen dat daarbij vooral de vorm van internet-fraude wordt belicht waarbij criminelen via e-mail proberen je persoonlijke gegevens binnen te hengelen. Het toenemende risico van fraude d.m.v. traditionele vormen van factuur-visserij blijft hierdoor onderbelicht. Daarom mijn oproep aan ondernemers om in deze tijden oplettend te zijn met het versturen van “papieren” facturen over de reguliere post. Hier kleven behoorlijke risico’s aan.

Onderschepping van post

Criminelen onderscheppen in toenemende mate uitgaande post van bedrijven (analoge phishing!) en proberen zo de originele facturen te bemachtigen. Ze scannen de ontvreemde factuur en wijzigen jouw rekeningnummer in dat van een katvanger. Vervolgens sturen ze de gemanipuleerde factuur door aan jouw klant. Net als bij een phishing-mail maakt jouw klant dan geld over naar een verkeerde bankrekening. Je komt er pas achter doorgaat je niet betaald krijgt en je aanmaningen gaat versturen. De vis wordt dan duur betaald.

Wat kun je er tegen doen ?

Zorg er voor dat je de factuur veilig elektronisch verstuurt en dat je een gewaarmerkte handtekening gebruikt. Zo kan de ontvanger zien dat het bericht niet is gewijzigd tussen het moment van versturen en ontvangst. Gebruik geen scan van je “natte” handtekening maar een betrouwbare “echte”  elektronische handtekening. Zo’n handtekeningen werkt met een uniek te genereren code. Aan de hand van de code kan je klant zien dat de factuur van jou afkomstig is én verkrijgt zo zekerheid dat jouw factuur niet meer is gewijzigd na het ondertekenen.